MedicalStudent.ro

Thursday
Apr 03rd
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati farma Farmacologie Vitamina E nu ofera protectie impotriva cataractei

Vitamina E nu ofera protectie impotriva cataractei

Evaluare articol: / 3
Cel mai slabCel mai bun 

CataractaAdministrarea pe o perioada de 10 ani a suplimentelor cu vitamina E nu a avut efect in dezvoltarea cataractei la femeile cu varsta mijlocie si inaintata, au descoperit William G. Christen, de la Brigham and Women’s Hospital si colegii sai.

Printre cele 37 675 participante la Women’s Health Study se regaseau femei cu varste de peste 45 de ani, iar 1 159 dintre cele care luau suplimente de vitamina E si 1 217 dintre cele care luau placebo au dezvoltat cataracta.

Pacientelor li s-au administrat repetat 600 UI de vitamina E sau placebo intr-o zi iar in urmatoarea zi, 100 mg aspirina sau placebo . participantele timpurii luau de asemenea si beta-caroten. Studiul a inceput in 1993 si continua inca.

Deoarece despre cataracta se credea ca apare datorita degradarii oxidative a cristalinului, anumite cercetari au examinat daca suplimentele cu vitamina E poate preveni aceste procese. Niciunul dintre aceste studii nu a inregistrat un efect poztitiv, dar cea mai indelungata perioada a unui astfel de studiu a fost de 6,5 ani. Cataracta se dezvolta insa incet, iar descoperirea unui beneficiu al vitaminei E ar putea sa necesite un timp mai indelungat, afirma Sr. Christen si colegii sai.

Media unui studiu in Women’s Health Study a fost de 9,7 ani. Participantele au completat annual chestionare care includeau o intrebare referitoare la un nou diagnostic de cataracta sau la o operatie chirurgicala de cataracta. Celor care au raspuns cu "da" li s-a cerut sa consimta la interogarea oftalmologului sau optometristul lor. Acestor specialisti li s-a cerut apoi sa dea informatii detaliate despre diagnosticul si tratamentul pacientilor participanti la studiu. Dr. Christen si colegii sai au obtinut informatii adecvate pentru mai mult de 91% dintre participantii care au declarat aparitia cataractei.

Datele obtinute nu au demonstrat vreun efect al vitaminei E pe subgrupurile de participanti, clasificati dupa varsta sau tipul de cataracta. Nici clasificarea dupa factorii de risc nu au dezvaluit un beneficiu al vitaminei E.

Factorii de risc analizati in studiu au fost fumatul, consumul de alcool, indicele de masa corporala, hipertensiunea, hiperlipidemia, diabetul, menopauza, folosirea unui tratament cu hormoni, istoricul parintilor referitor la un atac de inima si utilizarea multivitaminelor.

Singurii subiecti care au avut un beneficiu datorita utilizarii vitaminei E au fost cei cu istoricul parintilor referitor la un atac de inima, cei cu indicele de masa corporala mai mic de 25 si cei cu hipertensiune.

Dr. Christen si colegii sai afirma ca lipsa aparenta de efect, evidenta in studii, nu exclude total posibilitatea utilizarii unui tratament anti-oxidant in scopul prevenirii aparitiei cataractei.


Alti cercetatori au sugerat ca se formeaza o bariera in decursul varstei de mijloc, ce impiedica moleculele anti-oxidante sa ajunga la cristalin.

"Daca este adevarat, o asemenea bariera ar putea sa fi contribuit la aceste rezultate", declara Dr. Christen.

Complianta scazuta din partea pacientilor nu pare sa poata explica rezultatele. "Complianta a fost de 75,8%, fara diferente intre grupul acitv si cel pacebo", au afirmat ei.

Date obtinute de la "Nurse’s Health Study" din 2005 au scos la iveala faptul ca participantii care luau suplimente de vitamina E prezentau un progres mai redus al cataractei. Cu toate acestea, aceasta a fost o analiza retrospectiva a chestionarelor cu privire la ingerarea de nutrienti iar participantii au decis ei insisi daca sa ia sau nu suplimente cu vitamina E.


www.medpagetoday.com
Publicat de :
Teodor Ana
Puncte: 0
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Medicamentele fara efecte secundare pot fi solutia pentru boala Alzheimer
Sunt 100 de ani de cand boala Alzheimer a fost descoperita si in continuare cele mai bune tratamente pentru aceasta sunt medicamente foarte toxice pentru organismul uman. Dar noi cercetari de la Universitatea Rockefeller, publicate in editia online a Academiei Nationale de Stiinte, au identificat tinta terapeutica, numita cazein kinaza 1. Aceasta poate fi cheia pentru a stopa evolutia bolii. Cercetarile, bazate pe studiul celulelor mamiferelor, arata ca substantele chimice care blocheaza cazein kinaza 1 nu interfera cu caile esentiale conectate apropiat.

Boala Alzheimer este cauzata de o sinteza unei mici proteine numita beta-amiloid, care este formata atunci cand o proteina mai mare este scindata in bucati. Dar enzima care produce beta-amiloidul este de asemenea raspunzatoare de scindarea unei alte proteine, numite Notch. Problema cu medicamentele existente este ca blocheaza aceste enzime pentru a opri sinteza beta-amiloidului, dar in acelasi timp blocheaza si clivarea proteinei Notch, care joaca un rol important in dezvoltarea unor celule neuronale sanatoase.

Noile cercetari, bazate pe studii conduse de Marc Fajolet si de castigatorul premiului Nobel - Paul Greengard - director al Centrului Fisher pentru Cercetarea Bolii Alzheimer, au identificat o alta proteina, cazein kinaza 1. Aceasta are rol in reglarea enzimelor. Cand a fost blocata cazein kinaza 1, productia de beta-amiloid a scazut, dar semnalizarea prin Notch nu a fost afectata.

Greengard spune: "Studiile pe tesut nervos de la pacienti afectati de boala Alzheimer au aratat o crestere a exprimarii cazein kinazei 1." "Am descoperit ca enzimele cheie implicate in producerea beta-amiloidului - numite BACE si gama-secretaza - erau tintele cazein kinazei 1, asadar am investigat ce rol joaca aceasta."

Cercetatorii au modificat celule de sobolani pentru a genera o forma de cazein kinaza 1 care sa fie mereu activa, si au descoperit ca aceste celule produceau mai multa proteina beta-amiloid decat era normal. Apoi, folosind trei tipuri diferite de substante chimice, au blocat activitatea proteinei. Cand au facut asta, au putut sa opreasca sinteza proteinei beta-amiloid fara sa afecteze semnalizare proteinelor Notch.

Studiile sugereaza ca o terapie a bolii Alzheimer bazata pe aceste substante ar putea sa reduca sau chiar sa opreasca producerea de beta-amiloid fara sa aiba efecte secundare. "Numeroasele eforturi au fost facute pentru obtinerea medicamentelor inhibitoare de gama-secretaza", spune Greengard, "dar la studiile pe animale s-au observat importante efecte secundare. Speram ca cercetarile sa poata duce la obtinerea unor medicamente care nu au aceste probleme." (sursa www.medicalnewstoday.com)
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro