MedicalStudent.ro

Tuesday
Apr 08th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati farma Farmacologie Un medicament nou ofera o sansa in distrofia musculara si fibroza cistica

Un medicament nou ofera o sansa in distrofia musculara si fibroza cistica

Evaluare articol: / 23
Cel mai slabCel mai bun 
Folosind un nou tip de medicament care are drept tinta un defect genetic specific, cercetatorii de la Facultatea de Medicina de la Universitatea din Pennsylvania, impreuna cu colegii lor de la PTC Therapeutics si Facultatea de Medicina de la Universitatea din Massachusetts, au demonstrat pentru prima data restaurarea fuctiei musculare la un soarece care avea distrofie musculara Duchenne (DMD).

"Aceasta clasa noua de medicamente are potential in tratarea unui numar mare de pacienti, cu diferite boli genetice, dar la care este prezent acelasi tip de mutatie." spune autorul studiului, dr. H. Lee Sweeney, directorul departamentului de fiziologie din Pennsylvania. Aceasta eroare genetica este cauza a 5 pana la 15% (care uneori poate ajunge pana la 70%) dintre cauzele individuale de boli ereditare, incluzand DMD, fibroza chistica si hemofilia.

Noul medicament este numit PTC124 si se leaga de ribozomi, aminoacid cu aminoacid. Medicametul permite ribozomului sa citeasca din nou zona cu eroarea din codul genetic, numita si codon stop prematur, pentru a face proteine complete si corecte.

In maladia Duchenne, pacientilor le lipseste distrofina, o proteina care ajuta celulele musculare sa ramana intacte. La aproximativ 15% din pacienti nu se produce distrofina, din cauza mutatiei. DMD afecteaza in final musculatura striata, la fel ca si inima sau muschii respiratori.

PTC124 se ataseaza ribozomilor din toate celulele, suprapunandu-se genei pentru distofina, care ii spune sa inceteze producerea. In loc sa fie sistata, are loc deci producerea intregii proteine. Medicamentul permite sinteza unei cantitati suficiente de proteina pentru a corecta defectele musculatura soarecilor cu DMD, si in acelasi timp nu impiedica ribozomii sa citeasca proteinele STOP corecte.

"O cantitate suficienta de distrofina a fost acumulata in muculatura soarecilor, astfel incat nu am putut gasi nici un defect la examinarea acestora." spune Sweeny. "Toate aspectele bolii au fost tratate deci cu ajutorul PTC124." Medicamentul a permis formarea distrofinei in celulele din care lipsea, livrarea ei la locatia necesara pe membrana celulara si recuperarea functiei musculare.

Desi au fost facute incercari si pe 100 de subiecti umani, rezultatele se pot lasa asteptate si ani de zile. Tratamentul inlatura simptomele bolii, cum ar fi spasmele musculare si imbunatateste deci calitatea vietii pacientilor.

Expertii au fost multumii de rezultat si accepta aceasta idee de tratament, intrucat poate fi de folos si in cazul altor boli. Se cauta inca o modalitate de a preveni si de a indeparta leziunile musculare pe care boala le presupune.

Co-autorul dr. Elisabeth Barton a lucrat la acest proiect in laboratorul Sweeney dupa ce si-a dat doctoratul si a continuat colaborarea si cand a fost numita profesor asistent la Facultatea de Medicina Dentara din Pennsylvania.

www.scientificblogging.com
www.news-medical.net

 


Publicat de :
Ileana Acsinte
Puncte: 295
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Cercetatorii reusesc sa separe efectele adverse ale opioidelor de cele pozitive
Pentru prima data, cercetatorii de la Universitatea de Medicina Washington, din St. Louis, au demonstrat ca este posibila separarea efectelor pozitive ale medicamentelor opioide, precum morfina, de efectele adverse ale acestora (toleranta, dependenta care se soldeaza cu abuzul).
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro