MedicalStudent.ro

Sunday
May 18th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati farma Farmacologie Simvastatina reduce sensibilitatea insulinei in hipercolesterolemie

Simvastatina reduce sensibilitatea insulinei in hipercolesterolemie

Evaluare articol: / 21
Cel mai slabCel mai bun 
Desi simvastatina imbunatateste vasodilatatia dependenta de fluxul sangvin la pacientii cu hipercolesterolemie, ea scade nivelul adiponectinei si sensibilitatea insulinei, conform unui articol publicat in Diabetes Care (aprilie 2008). Aceste efecte nu sunt dependente de doza primita si nu pot fi legate de magnitudinea micsorarii nivelului de apolipoproteina B.

Simvastatina face parte dintr-o clasa de medicamente numita inhibitori de HMG-CoA reductaza (3-hidroxi 3-metil glutaril-coenzima A) - statinele. Mecanismul sau de actiune consta in scaderea nivelului de LDL si de colesterol total din sange.

Numeroase studii au evidentiat rolul adiponectinei in cresterea sensibiltatii la insulina la nivel hepatic si muscular, precum si actiunea sa antiinflamatorie si antiaterogena. Nivelul adiponectinei se coreleaza pozitiv cu gradul de sensibilitate la insulina, scade semnificativ la pacientii obezi, cu insulinorezistenta, toleranta alterata la glucoza si afectiuni coronariene.

In studii mai vechi s-a descoperit ca unele medicamente, ca fenofibratul (Hipolipemiant; inhibitor al sintezei colesterolului si trigliceridelor) si candesartanul (blocant al receptorului de angiotensina; efect protector fata de diabetul zaharat), cresc nivelul adiponectinei, o citokina secretata de celulele adipoase. Aceeasi echipa, condusa de dr. Kwang Kon Koh (Universitatea Gachon, Incheon, Coreea), a gasit date conform carora simvastatina ar putea avea exact efectul opus.

Pentru a explora aceasta posibilitate, cercetatorii au analizat nivelul adiponectinei si sensibilitatea insulinei la 156 de pacienti cu hipercolesterolemie, randomizati in doua grupuri: placebo si simvastatina, administrata in patru categorii de doze (10, 20, 40 sau 80 mg) pe o perioada de 2 luni. In plus, s-a masurat si nivelul de vasodilatatie produsa dupa administrarea simvastatinei.

Cum era si anticipat, simvastatina a scazut nivelul colesterolului total, al LDL si al apolipoproteinei B si a determinat imbunatatirea fluxului sangvin. Spre deosebire de grupul placebo, s-a observat si o reducere a nivelului adiponectinei si a sensibilitatii insulinei, independenta de doza primita sau de rata de micsorare a apolipoproteinei B.

Cum s-ar putea traduce acest studiu?

Cercetatorii au crezut initial ca prin minimalizarea disfunctiei endoteliale se poate ajunge la imbunatatirea simultana a parametrilor metabolici, datorita relatiilor reciproce dintre disfunctia endoteliala si rezistenta la insulina. Doar ca aceasta ipoteza a fost daramata de studiul facut in Coreea.

Descoperirile lor subliniaza faptul ca nu toate modalitatile terapeutice de a imbunatati disfunctia endoteliala sunt cuplate cu homeostazia metabolica si ca medicatia trebuie adaptata la scopul ce trebuie atins, in functie de particularitatile fiecarui pacient.



Bibliografie

1. Simvastatin Reduces Insulin Sensitivity in Patients With High Cholesterol

2. HMG-CoA reductase

3. Simvastatin


Publicat de :
Iulia Peciu-Florianu
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Administrarea ibuprofenului-posibile motive de ingrijorare
Ibuprofenul este un cunoscut antiinflamator nesteroidian,cu actiune analgezica si antipiretica, eliberandu-se fara reteta ( OTC- over the counter). Efectele adverse provocate sunt greata, voma, epigastralgii, diaree, eruptii, prurit, cefalee, ameteli, anxietate. Este containdicat in ulcerul gastric si duodenal, hepatite, angioedeme si sarcina.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro