MedicalStudent.ro

Saturday
May 24th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati farma Farmacologie Bacteriile ca antidepresive

Bacteriile ca antidepresive

Evaluare articol: / 1
Cel mai slabCel mai bun 
Cercetatori din Anglia sugereaza ca un anumit tip de bacterie nepatogena care se gaseste la nivelul solului poate afecta creierul intr-un mod similar antidepresivelor. Descoperirile lor sunt publicate in editia online a revistei Neuroscience.

Cercetatorii de la Universitatea din Bristol si Universitatea din Londra au descoperit, cu ajutorul soarecilor de laborator, ca bacteria respectiva activeaza neuronii si stimuleaza productia acestora de serotonina. Astfel au schimbat comportamentul soarecilor intr-un mod asemanator antidepresivelor.

Cercetatorii sugereaza ca aceasta ar putea fi explicatia pentru care un dezechilibru al sistemului imun duce la numiti indivizi la tulburari de dispozitie, cum ar fi depresia. Conducatorul studiului, dr. Chris Lowry spune: "Aceste studii ne-au ajutat sa intelegem comunicarea intre organism si creier si in ce fel un sistem imun sanatos este important pentru mentinerea sanatatii mentale."

"De asemenea am ajuns sa ne intrebam daca nu ar fi mai bine sa incepem cu totii sa ne jucam in pamant" adauga el.

Dr. Lowry si colegii lui au devenit interesati de proiect cand au auzit ca pacientii cu cancer tratati cu Mycobacterium vaccae au observat imbunatatirii ale starii lor.

La tratarea soarecilor cu Mycobacterium vacae au descoperit ca intr-adevar activeaza un grup special de neuroni care produc serotonina, in partea interfasciculata a rafeului dorsal. Au stabilit acest lucru prin masurarea cantitatii de C-Fos in acea zona, un marker biochimic a carui rpezenta indica faptul ca neuronii care elibereaza serotonina sunt activi.

Serotonina, cunoscuta si ca 5-hidroxitriptamina (5-HT), se gaseste in intestin, creier, nervi si sange. Exista 14 receptori diferiti care se leaga de serotonina, fiecare punand in evidenta cate o alta proprietate a acestui mesager multi-functional.

In afara de seria actiunilor farmacologice pe care le are, serotonina face vasoconstrictie, ajuta la transmiterea interneuronala a semnalelor, regleaza secretia sucurilor digestive si ajuta la controlul digestiei.

In arii cerebrale si corporale diferite este nevoie de nivele diferite ale serotoninei. Creierul mentine nivelul constant al serotoninei prin cel putin trei mecanisme. Prin eliberarea ei, prin inactivare odata ce a ajuns in spatiul sinaptic si prin recaptare.

Nivelele scazute ale serotoninei sunt legate de un numar de stari, cum ar fi: agresiunile, anxietatea, depresia, comportament obsesiv-compulsiv, mialgii, colonul iritabil.

Antidepresivele au rolul de a creste nivelul de serotonina in anumite zone ale creierului. Un anumit tip, cunoscut ca MAO (monoamin oxidaza), reduce capcacitatea creierului de a inactiva serotonina libera. Un alt tip, numit inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei (SSRIs) au rol in incetinirea procesului de recaptare.

Bacteria nepatogena din studiul efectuat pare ca actioneaza ca antidepresiv intr-un al treilea mod: prin cresterea eliberarii de serotonina.(www.medicalnewstoday.com)

 


Publicat de :
Ileana Acsinte
Puncte: 295
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

FDA a aprobat colchicina in tratamentul febrei mediteraneene familiale si al atacurilor de guta

Colchicina a fost izolata de Pelletier si Caventou in 1820 din bulbul si semintele de Colchicum autumnale (brandusa de toamna), fam. Liliaceae. Se obtine prin extragerea cu alcool din produsul vegetal pulverizat; solutia obtinuta se concentreaza si se indeparteaza alcoolul prin agitare cu acid tartric care dizolva colchicina si lasa ca reziduu impuritatile; colchicina va fi extrasa apoi cu cloroform, apoi este purificata si recristalizata din acetat de etil.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro