MedicalStudent.ro

Saturday
Nov 23rd
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Boli infectioase Virusul care determina aparitia pojarului nu actioneaza asa cum se credea inainte

Virusul care determina aparitia pojarului nu actioneaza asa cum se credea inainte

Evaluare articol: / 4
Cel mai slabCel mai bun 

Rujeola este o boala acuta infectioasa si extrem de contagioasa, uneori severa, provocata de virusul rujeolic, caracterizata clinic prin manifestari catarale respiratorii, un enantem bucal particular, urmate de o eruptie caracteristica si insotita de variate complicatii bacteriene.

Infectia produsa de acest virus in organismul gazda, nu implica neaparat caile respiratorii asa cum se credea inainte. In schimb virusul prefera sa se inmulteasca in interiorul celulelor sistemului imunitar. Aceste concluzii paveaza drumul catre tratamente impotriva cancerului mult mai bune, care folosesc o versiune modificata a acestui virus, pentru a se concentra asupra sistemului imunitar.

Pana acum, se credea ca virusul rujeolei se raspandeste prin infectarea mai intai a celulelor cailor respiratorii, iar apoi prin atacarea celulelor sistemului imnitar. O alternativa la aceasta teorie a fost propusa de Roberto Cattaneo de la Mayo Clinic in Rochester – Minnesota si echipa sa, si anume ca virusul este raspandit de catre celulele imunitare limfatice. Concluziile au fost publicate in Journal of Clinical Investigation.

Echipa lui Cattaneo a realizat un virus rujeolic “orb” la receptorii rujeolici de la nivelul cailor respiratorii, cunoscuti ca celule epiteliale receptoare. Virusul a fost in continuare capabil sa intre in celulele sistemului limfatic, si a reusit sa se ataseze la receptorii rujeolici de la nivelul acestor celule, receptori cunoscuti sub numele de molecule limfocitice activatoare (SLAM).

Cand au fost expuse diferite maimute la virusul mutant, animalele au aratat semne ale unei infectii cu virusul rujeolic, scadere in greutate si eruptii cutanante. Dar odata ce virusul si-a facut efectele, nu a mai putut parasi organismul pe caile aeriene. Acest lucru arata ca virusul nu a putut trece epiteliul mucoasei nazofaringiene (despre care se credea ca reprezinta poarta de intrare a virusului), in cadrul raspandirii sale prin organism si deci epiteliul acestei mucoase nu poate reprezenta calea de acces in organism a virusului. In schimb, a infectat celulele sistemului limfatic.

“Am aratat, astfel, ca replicarea virusului la nivelul cailor respiratorii nu este o etapa necesara, si ca virusul se poate replica numai in celulele sistemului imunitar determinand astfel aparitia simptomelor specifice rujeolei la maimute,” spune Cattaneo.

“Faptul ca un virus “orb” al rujeolei nu este eliberat de catre gazda sa este un lucru imbucurator,” spune Juergen Schneider-Schaulies, virusolog la University of Wuerzberg – Germania.

Virusuri reprogramate ale rujeolei sunt analizate ca un posibil tratament pentru cancer, iar acest studiu ar putea duce la imbunatatirea unor asemenea tratamente.

”Ar putea exista implicatii pentru noi tipuri de tratament impotriva diverselor forme de cancer, folosind o varianta sigura a acestui virus,” spune Schneider-Schaulies.

Bibliografie:
1. Leonard, V. H. J. et al. J. Clin. Invest. doi:10.1172/JCI35454 (2008).
2. www.nature.com


Publicat de :
Cristian Munteanu
Puncte: 368
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Alfa talasemia protejeaza impotriva malariei
Copiii cu afectiunea ereditara numita talasemia alfa au hematii deosebit de mici care produc cel mai adesea o forma usoara de anemie. Cercetatorii au descoperit acum ca aceasta afectiune are beneficiile ei - poate proteja copiii de una dintre cele mai mortale boli: malaria.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro