Studiile recente au aratat ca telavancinul, o lipoglicopeptida cu un mecanism de actiune multiplu este mai eficient decat vancomicina in infectiile complicate ale pielii. Este activ pe bacteriile gram-pozitive, inclusiv pe Staphylococcus aureus meticilin-rezistent si pe tulpinile bacteriene rezistente la vancomicina.
Telavancinul inhiba formarea peretelui celular bacterian si inhiba functiile membranei celulare.
Investigatiile au fost efectuate in Buenos Aires, Argentina; s-a studiat eficacitatea telavancinului administrat intravenos la 1867 de pacienti cu infectii ale pielii ce afecteaza structura acesteia sau cu infectii cauzate de stafilococi meticilin-rezistenti.
Vancomicina este un antibiotic cu structura glicopeptidica folosit in profilaxia si tratamentul infectiilor dermice ca "drug of last resort", cand tratamentul cu alte antibiotice nu s-a dovedit eficient.
Vancomicina nu a devenit medicamentul de electie pentru infectiile cu stafilococ auriu datorita administrarii intravenoase, datorita rezistentei in crestere a bacteriilor la peniciline β-lactamice de semisinteza precum meticilin, nafcilin si cloxacin si datorita oto- si nefrotoxicitatii.
Efectele adverse cauzate de telavancin se pare ca sunt mai crescute decat in cazul vancomicinei datorita numarului mai mare de pacienti care au intrerupt tratamentul cu telavancin.
Studiul a aratat ca 10 mg/zi de telavancin i.v. intr-o singura doza este la fel de eficient ca administrarea de doua ori pe zi de vancomicina. In aceste conditii, telavancinul ar putea fi folosit ca alternativa la vancomicina, avand in vedere epidemia actuala de infectii cu stafilococ auriu meticilin-rezistent.
Scopul acestor studii este de a dezvolta o noua generatie de antibiotice cu un indice terapeutic mai mare decat al vancomicinei pentru infectiile grave ale pielii.
www.medscape.com
www.reutershealth.com
Wikipedia, Free Encyclopedia
< Anterior | Urmator > |
---|