MedicalStudent.ro

Sunday
Apr 06th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Boli infectioase Malaria: inceputul sfarsitului

Malaria: inceputul sfarsitului

Evaluare articol: / 2
Cel mai slabCel mai bun 
Dupa decade de cercetari, un vaccin deschizator de drumuri va ajunge curand in faza finala de investigatii clinice. Vaccinul este departe de perfectiune, dar ofera noi perspective si poate salva vietile a mii de oameni.

Ballou impreuna cu cinci colegi de la Walter Reed Army Institute of Research (WRAIR) din Silver Spring Maryland au testat vaccinul FSV-1. In a unsprezecea zi, sase voluntari se simteau rau. Cinci dintre ei au murit. Dar unul dintre voluntari a rezistat . Pentru prima data un simplu vaccin a protejat pe cineva de malarie.

Vaccinul FVS-1, dupa denumirea veche RTS, devenea cel mai avansat vaccin antimalarie; “cel mai avansat” insemna ca faza a treia de investigatii clinice incepea curand.

Daca lucrurile vor merge bine, vaccinul va fi scos pe piata farmaceutica in 2011. Insa este vorba de o suma mare de bani.

La sfarsitul celei de-a treia faze se vor fi cheltuit mai mult de 500 de milioane de dolari . “Suntem convinsi ca, daca obtinem vaccinul antimalarie, societatea nu va putea refuza sa il plateasca.”, afirma Jean Stephenne, managerul GSK Biologicals, unitatea care lucreaza la acest vaccin in Rixensart, Belgia.

In 2006 a fost pus la punct un plan de dezvoltare si cercetare al carui scop final este ca in 2025 sa existe un vaccin care sa ofere timp de 4 ani o protectie de 80% impotriva malariei, iar in viitorul apropiat sa ofere 50% protectie timp de un an.

S-au efectuat studii la New York University inca din 1973; presa a descris rezistenta la unele persoane infectate cu sporozoiti- forma in care parazitii ajung din glandele salivare ale insectelor in ficatul victimei.

Dyann Wirth de la Harvard School of Public Health ofera explicatii: “Vaccinul cu sporozoiti are efectul unei “capcane”. El nu elimina complet infectia, dar reduce forta debutului bolii. Explicatia poate fi ca mai putini sporozoiti razbat printr-o infectie deja instalata”. Este posibil ca acesti sporozoiti infectanti sa sporeasca, intr-un fel, efectul vaccinului.

Un copil poate fi infectat cu sporozoiti prin muscatura de tantar de nenumarate ori. Daca vaccinul se administreaza prin mai putine inoculari decat posibilele intepaturi de tantar, chiar si pentru o scurta perioada de timp, copii pot sa isi construiasca propriul sistem de aparare inainte ca efectul vaccinului sa aiba loc. Ei vor face insa boala, dar nu la fel de istovitoare.

Acest argument ofera cateva urme de optimism. Unele programe au raportat o reducere cu 50% a mortalitatii la copii.

Controlul malariei este deja sub influenta mai multor factori precum precautia prin spray-uri, medicamente si capcane, care de multe ori consolideaza protectie. Chiar si un vaccin partial eficient poate fi o alta componenta importanta a strategiei; poate fi un mic pas pe traiectoria eradicarii bolii- scopul pe termen lung al Gates Foundation.
“Daca maine am propune o vaccinare in Africa cu un vaccin cu 50% eficacitate impotriva malariei avem sansa sa salvam 1000-1500 de vieti zilnic!”, afirma Christian Loucq, directorul actual al Malaria Vaccination Initiative (MVI).

www.nature.com


Publicat de :
Mirela Popa
Puncte: 1392
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Privarea de somn a bacteriilor

Descoperirea actiunii antibioticelor asupra agentilor patogeni care produceau diferite infectii a reprezentat una dintre cele mai importante realizari din domeniul farmaceutic. Astazi cercetatorii incearca punerea la punct de noi generatii de antibiotice impotriva bacteriilor rezistente la diverse tratamente. Cercetatorii au descoperit de ce unele bacterii din anumite colonii pur si simplu sunt imune la folosirea antibioticelor.

Majoritatea antibioticelor omoara doar microbii care cresc si se multiplica, lasand neatinse o mica selectie de bacterii care sunt intr-un proces de “hibernare” (pasive) din colonia atacata. Un nou studiu arata ca o anumita doza de nutrienti poate trezi aceste bacterii pentru un timp care sa permita distrugerea lor cu antibiotice. Daca strategia va functiona la oameni, ar putea constitui o cale mai buna de a trata bolile cronice, cum ar fi tuberculoza si infectiile de la nivelul tractului urinar.

In timpul infectiilor, bacteriile isi pot incetini sau chiar opri cresterea lor. Astfel, ele intra in faza “stationara”, cand nivelul nutrientilor scade, lucru care se intampla deseori in gazda infectata. O serie de bacterii, in cele din urma isi opresc metabolismul si trec intr-o stare de “hibernare”. Biofiziologul Nathalie Balaban si colegii sai de la Hebrew University – Ierusalim, au dorit sa afle ce determina aceste bacterii sa se comporte astfel.

Pentru a studia un ciclu in laborator, echipa a adaugat nutrienti noi intr-o cultura de E. Coli. Majoritatea celulelor au inceput sa creasca si sa se divida, din nou, asa cum era de asteptat, devenind astfel mai vulnerabile la antibiotice. Dar o proportie mica au devenit active doar temporar: In prima ora si jumatate, de la adaugarea nutrientilor proaspeti, ele au reinceput sa produca proteine, ca si cum ar incepe sa se divida. Apoi ele si-au incetat orice activitate de acest gen, trecand intr-o stare de “hibernare”.

Odata ajunse in aceasta stare, bacteriile devin imune la antibiotice, iar ele nu pot fi tentate sa se “trezeasca” cu nutrienti. Dar in prima ora si jumatate ele au fost vulnerabile la actiunea antibioticelor. “Acest lucru sugereaza ca o metoda de a preveni rezistenta bacteriana la antibiotice este sa dam pacientului, o doza din nutrienti care sa limiteze cresterea agentilor patogeni – dependent de tipul bacteriei, acestea ar putea fi fier, zinc, sau alte componente, in timpul administrarii unui antibiotic,” spune Balaban.

Este surprinzator si neobisnuit aceasta observatie, spune microbiologul Kim Lewis de la Northeastern University in Boston, care studieaza desemenea rezistenta la antibiotice a bacteriilor. Totusi, nu este sigur cat de util acest studiu ar putea fi. Cercetari anterioareau aratat ca unele bacterii devin complet pasive – si netratabile – imediat ce intra in faza stationara. “Cu strategia propusa de Balaban, bacteriile care sunt deja in aceasta stare, ele nu ar putea fi trezite,” adauga Lewis.

Bibliografie:

1. www.sciencemag.org
2. Wikipedia – enciclopedia libera

Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro