Ballou impreuna cu cinci colegi de la Walter Reed Army Institute of Research (WRAIR) din Silver Spring Maryland au testat vaccinul FSV-1. In a unsprezecea zi, sase voluntari se simteau rau. Cinci dintre ei au murit. Dar unul dintre voluntari a rezistat . Pentru prima data un simplu vaccin a protejat pe cineva de malarie.
Vaccinul FVS-1, dupa denumirea veche RTS, devenea cel mai avansat vaccin antimalarie; “cel mai avansat” insemna ca faza a treia de investigatii clinice incepea curand.
Daca lucrurile vor merge bine, vaccinul va fi scos pe piata farmaceutica in 2011. Insa este vorba de o suma mare de bani.
La sfarsitul celei de-a treia faze se vor fi cheltuit mai mult de 500 de milioane de dolari . “Suntem convinsi ca, daca obtinem vaccinul antimalarie, societatea nu va putea refuza sa il plateasca.”, afirma Jean Stephenne, managerul GSK Biologicals, unitatea care lucreaza la acest vaccin in Rixensart, Belgia.
In 2006 a fost pus la punct un plan de dezvoltare si cercetare al carui scop final este ca in 2025 sa existe un vaccin care sa ofere timp de 4 ani o protectie de 80% impotriva malariei, iar in viitorul apropiat sa ofere 50% protectie timp de un an.
S-au efectuat studii la New York University inca din 1973; presa a descris rezistenta la unele persoane infectate cu sporozoiti- forma in care parazitii ajung din glandele salivare ale insectelor in ficatul victimei.
Dyann Wirth de la Harvard School of Public Health ofera explicatii: “Vaccinul cu sporozoiti are efectul unei “capcane”. El nu elimina complet infectia, dar reduce forta debutului bolii. Explicatia poate fi ca mai putini sporozoiti razbat printr-o infectie deja instalata”. Este posibil ca acesti sporozoiti infectanti sa sporeasca, intr-un fel, efectul vaccinului.
Un copil poate fi infectat cu sporozoiti prin muscatura de tantar de nenumarate ori. Daca vaccinul se administreaza prin mai putine inoculari decat posibilele intepaturi de tantar, chiar si pentru o scurta perioada de timp, copii pot sa isi construiasca propriul sistem de aparare inainte ca efectul vaccinului sa aiba loc. Ei vor face insa boala, dar nu la fel de istovitoare.
Acest argument ofera cateva urme de optimism. Unele programe au raportat o reducere cu 50% a mortalitatii la copii.
Controlul malariei este deja sub influenta mai multor factori precum precautia prin spray-uri, medicamente si capcane, care de multe ori consolideaza protectie. Chiar si un vaccin partial eficient poate fi o alta componenta importanta a strategiei; poate fi un mic pas pe traiectoria eradicarii bolii- scopul pe termen lung al Gates Foundation.
“Daca maine am propune o vaccinare in Africa cu un vaccin cu 50% eficacitate impotriva malariei avem sansa sa salvam 1000-1500 de vieti zilnic!”, afirma Christian Loucq, directorul actual al Malaria Vaccination Initiative (MVI).
www.nature.com
< Anterior | Urmator > |
---|