MedicalStudent.ro

Wednesday
Nov 27th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Boli infectioase Enterovirusul asociat cu sindromul oboselii cronice

Enterovirusul asociat cu sindromul oboselii cronice

Evaluare articol: / 3
Cel mai slabCel mai bun 
Enterovirusul, un agent patogen des intalnit care poate cauza infectii gastrointestinale acute, poate fi un factor al sindromului oboselii cronice, conform cercetatorilor din California.

82% din mostrele obtinute din biopsia stomacului, provenite de la 165 pacienti cu sindromul oboselii cronice au dat rezultate pozitive pentru infectiile cu enterovirus, comparativ cu 7% din totalul mostrelor prelevate pentru control, relateaza John K.S. Chia si Andrew Chia.

“Descoperirea proteinelor enterovirusului la 82% din mostre se pare ca are o legatura cu procentajul crescut de pacienti cu sindromul oboselii cronice cu tulburari gastro-intestinale, afirma Dr. Chia. Mai mult, au existat dovezi ca infectia cu enterovirus a fost cronica la un anumit numar de pacienti cu sindromul oboselii cronice.

In biopsiile obtinute de la sase pacienti – biopsiile initiale au fost facute la inceputul infectiei gastro-intestinale si urmatoarele biopsii au fost facute de la doi pana la opt ani mai tarziu, timp in care simptomele tulburarilor gastro-intestiale au persistat – s-au obtinut, in toate, dovezi ale existentei enterovirusului. Acele biopsii au furnizat dovezi ale unei “stranse asocieri intre infectia enterovirala persistenta si sindromul oboselii cronice.”

Toti cei 165 pacienti au specificat probleme gastro-intestinale in prezentarea sindromului oboselii cronice. Toti pacientii au facut endoscopii ale tractului gastro-intestinal superior. Marcarea imunoperoxidazei a fost realizata folosind un anticorp specific enterovirusului sau un anticorp de control specific pentru citomegalovirus. Mostrele au fost comparate cu mostrele stomacale a 22 de pacienti sanatosi.

Nu a existat nicio dovada a infectiei cu citomegalovirus nici la pacientii bolnavi nici la cei sanatosi. Au existat, insa, dovezi microscopice a unei inflamatii cronice la 157 din cei 165 de pacienti cu sindromul oboselii cronice. La 8 din cei 165 s-a gasit H. pylori. ARN-ul enterovirusului a fost detectat in 37% dintre mostrele pacientilor cu sindromul oboselii cronice, comparativ cu 0.05% dintre mostrele persoanelor de control.

Studiile publicate au corelat infectiile persistente cu enterovirus cu “miocardita cronica, diabet tip 1 si boli neuromusculare”, dar autorii au precizat ca “acest concept au persistentei enterovirusului ramane controversat.” Cu toate acestea, au concluzionat ca, daca descoperirile lor sunt confirmate, “biopsiile stomacale ar putea fi folosite ca test pentru a atesta persistenta virala si poate servi ca un mijloc pentru a urmari rapsunsul la terapia antivirala.”

www.medpagetoday.com


Publicat de :
Teodor Ana
Puncte: 0
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Citotoxina vacuolară-asul din genomul lui H. Pylori

Helicobacter pylori - o bacterie Gram (-), microaerofilă, de dimensiuni infime-constituie un adversar redutabil al celulelor epiteliale din mucoasa gastrică, “succesul” său fiind confirmat de “gazda” reprezentată de jumătate din populaţia lumii şi de etiologia unei game variate de afecţiuni gastrointestinale. Infecţia netratată determină modificări atrofice şi creează condiţii favorabile pentru evoluţia carcinomului, fiind prima bacterie identificată cu potenţial neoplazic. Procesul de colonizare este rezultatul colaborării dintre secreţia acidă a gazdei şi factorii de virulenţă ai bacteriei.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro