82% din mostrele obtinute din biopsia stomacului, provenite de la 165 pacienti cu sindromul oboselii cronice au dat rezultate pozitive pentru infectiile cu enterovirus, comparativ cu 7% din totalul mostrelor prelevate pentru control, relateaza John K.S. Chia si Andrew Chia.
“Descoperirea proteinelor enterovirusului la 82% din mostre se pare ca are o legatura cu procentajul crescut de pacienti cu sindromul oboselii cronice cu tulburari gastro-intestinale, afirma Dr. Chia. Mai mult, au existat dovezi ca infectia cu enterovirus a fost cronica la un anumit numar de pacienti cu sindromul oboselii cronice.
In biopsiile obtinute de la sase pacienti – biopsiile initiale au fost facute la inceputul infectiei gastro-intestinale si urmatoarele biopsii au fost facute de la doi pana la opt ani mai tarziu, timp in care simptomele tulburarilor gastro-intestiale au persistat – s-au obtinut, in toate, dovezi ale existentei enterovirusului. Acele biopsii au furnizat dovezi ale unei “stranse asocieri intre infectia enterovirala persistenta si sindromul oboselii cronice.”
Toti cei 165 pacienti au specificat probleme gastro-intestinale in prezentarea sindromului oboselii cronice. Toti pacientii au facut endoscopii ale tractului gastro-intestinal superior. Marcarea imunoperoxidazei a fost realizata folosind un anticorp specific enterovirusului sau un anticorp de control specific pentru citomegalovirus. Mostrele au fost comparate cu mostrele stomacale a 22 de pacienti sanatosi.
Nu a existat nicio dovada a infectiei cu citomegalovirus nici la pacientii bolnavi nici la cei sanatosi. Au existat, insa, dovezi microscopice a unei inflamatii cronice la 157 din cei 165 de pacienti cu sindromul oboselii cronice. La 8 din cei 165 s-a gasit H. pylori. ARN-ul enterovirusului a fost detectat in 37% dintre mostrele pacientilor cu sindromul oboselii cronice, comparativ cu 0.05% dintre mostrele persoanelor de control.
Studiile publicate au corelat infectiile persistente cu enterovirus cu “miocardita cronica, diabet tip 1 si boli neuromusculare”, dar autorii au precizat ca “acest concept au persistentei enterovirusului ramane controversat.” Cu toate acestea, au concluzionat ca, daca descoperirile lor sunt confirmate, “biopsiile stomacale ar putea fi folosite ca test pentru a atesta persistenta virala si poate servi ca un mijloc pentru a urmari rapsunsul la terapia antivirala.”
www.medpagetoday.com
< Anterior | Urmator > |
---|