Printre multele intrebari ce trebuie sa-si gaseasca raspunsul e si cea legata de persistenta virusului in organismul uman chiar si in cazul celor care urmeaza strict tratamentul toata viata.
Nimeni nu a inteles pana acum de ce terapiile anti-SIDA – highly active antiretroviral therapies (HAART) – elaborate pana acum nu reusesc sa distruga virusul complet, acesta reaparand rapid cand se opreste tratamentul medicamentos. Unde se ascunde acest virus « nemuritor » chiar si dupa zeci de ani de tratament ?
Studiile preclinice, pe animale de laborator, desfasurate la Institutul INSERM si la Institutul Pasteur (Franta), conduse de dr. Jérôme Estaquier, au scos la iveala un « rezorvor » al virusului imunodeficientei umane. Acest depozit se gaseste la nivelul ganglionilor limfatici intestinali, ganglionii mezenterici. Aici virusul poate ramane ascuns mai mult de 10 ani postinfectie desi e indetectabil in orice alta parte a corpului uman – incarcatura virala sangvina poate fi egala cu zero !
Cercetatorii au inteles si de ce acest lucru se intampla. Ei au demostrat ca limfocitele T CD8 citotoxice din ganglionii mezenterici prezinta o durata de viata mult scurtata. In mod normal aceste limfocite sunt capabile sa controleze gradul de proliferare a virusului distrugand celulele infectate insa cercetatorii au descoperit veriga slaba a aceastei « cruciade ». In ganglionii mezenterici limfocitele T CD8 sunt sensibile la prezenta citokinei TGF-β (transforming growth factor), implicata si in evolutia cancerului, ce impiedica raspunsul imun eficient.
Tipul de citokine secretate de sistemul imun ca raspuns la o infectie reprezinta o etapa cruciala pentru determinarea felului de raspuns imun initiat si pentru rezultatul final al acestuia. Acest proces de secretie a citokinelor poate duce la rezultate diametral opuse : persistenta sau eliminarea organismului patogen dar si aparitia sau absenta reactiilor inflamatorii si imunopatologice.
Aceste descoperiri fac loc noilor terapii tintite pe blocarea acestei citokine imunosupresoare sau pe restaurarea longevitatii limfocitelor citotoxice.
Mai multe informatii puteti gasi aici.
Bibliografie
1. CD8+ T Cell Dynamics
2. Localization of the HIV viral reservoir
< Anterior | Urmator > |
---|