MedicalStudent.ro

Sunday
May 25th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati farma Biochimie Linia subtire intre viata si moarte la plante si oameni

Linia subtire intre viata si moarte la plante si oameni

Evaluare articol: / 13
Cel mai slabCel mai bun 
Corpurile noastre nu o duc prea bine zilele acestea: prea multa apa, prea putin soare, etc. Pe scurt, suferim de stress. Cercetatorii au dezvoltat un nou mecanism ce determina caile prin care plantele “trateaza” cu stress-ul.

Noul sistem de control prezinta o modalitate extraordinara de a orchestra activitatea a sute de gene, fortand planta sa intre in “ safety mode”; consumul de energie este pastrat in timp ce organismul este stimulat sa mobilizeze rezervele.

Acest lucru ar putea avea un impact negativ asupra cresterii, dar permite plantei sa se pazeasca temporar singura imptriva conditiilor de stress.

Aceste descoperiri se pot dovedi a fi folositoare nu numai in cazul plantelor, ci si in intelegerea problemelor ca diabetul sau cancerul.

Viata, multumita plantelor. Plantele capteaza razele solare si o folosesc drept sursa de energie pentru a produce zaharuri din dioxid de carbon si apa. Viata de pe pamant depinde de acest proces biochimic- fotosinteza. Fara plante viata asa cum o stim noi azi nu ar exista. Dar ce se intampla daca lucrurile merg prost, cand este prea putin soare sau in alte conditii de stress pentru plante? Schimbarile mediului pot compromite fotosinteza si “obosi” rezervele energetice.

Plantele controleaza propriile echilibre energetice. Din fericire, plantele dezvolta diferite mecanisme de a detecta si de a coopera cu stress-ul. Cercetatorii dezvaluie un nou sistem de detectare si control, condus de KIN10 si KIN11. Aceste “kinases”- ce se gasesc si la oameni- actioneaza drept depozite de energie cand, de exemplu, este prea putin soare sau prea mare cantitatea de glucide. Ele controleaza activitatea unei retele de gene, promovand lansarea de energie ( catabolism) din diferite surse si blocand asimilarea (anabolism). In acest fel, planta se protejeaza impotriva conditiilor de stress.

Jucatorii cheie: KIN10 si KIN11. Organismul model pentru acest studiu a fost Arabidopsis thaliana. Pentru decenii, aceasta micuta iarba a fost folosita drept model in cautarile genetice si moleculare. Cercetatorii au testat numeroase conditii de stress ce afecteaza fotosinteza si producerea de energie, cum ar fi intunericul, tratamentul cu ierbicide si lipsa de oxigen.

Prin exprimarea in exces a genei KIN10 se determina producerea in mai mare masura a acestei proteine, toleranta la stress creste si plantele supravietuiesc mai mult. Neactivand aceste gene, controlul functiei este eliminat.

Cu aceste cercetari, oamenii de stiinta au reusit pentru prima oara sa atribuie lui KIN10 si KIN11 un rol cheie in controlul bugetului de energie si in echilibrarea balantei intre crestere si supravietuire. Pe scurt: alegerea intre viata si moarte.

Sunt oamenii similari plantelor? Noile date castigate prin acest studiu nu sunt limitate la functiilor plantelor; ele pot fi importante si pentru oameni . KIN10 si KIN11, drept “combustibili”, se gasesc si la mamifere, controland exprimarea unui intreg set de gene.

Rezultatele obtinute pe plante pot juca un rol important in descoperirea de noi functii ale acestor proteine in probleme ca diabetul, cancerul, obezitatea si imbatranirea.


www.medicalnewstoday.com


Publicat de :
Tanase Alexandra
Puncte: 51
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro