Noul sistem de control prezinta o modalitate extraordinara de a orchestra activitatea a sute de gene, fortand planta sa intre in “ safety mode”; consumul de energie este pastrat in timp ce organismul este stimulat sa mobilizeze rezervele.
Acest lucru ar putea avea un impact negativ asupra cresterii, dar permite plantei sa se pazeasca temporar singura imptriva conditiilor de stress.
Aceste descoperiri se pot dovedi a fi folositoare nu numai in cazul plantelor, ci si in intelegerea problemelor ca diabetul sau cancerul.
Viata, multumita plantelor. Plantele capteaza razele solare si o folosesc drept sursa de energie pentru a produce zaharuri din dioxid de carbon si apa. Viata de pe pamant depinde de acest proces biochimic- fotosinteza. Fara plante viata asa cum o stim noi azi nu ar exista. Dar ce se intampla daca lucrurile merg prost, cand este prea putin soare sau in alte conditii de stress pentru plante? Schimbarile mediului pot compromite fotosinteza si “obosi” rezervele energetice.
Plantele controleaza propriile echilibre energetice. Din fericire, plantele dezvolta diferite mecanisme de a detecta si de a coopera cu stress-ul. Cercetatorii dezvaluie un nou sistem de detectare si control, condus de KIN10 si KIN11. Aceste “kinases”- ce se gasesc si la oameni- actioneaza drept depozite de energie cand, de exemplu, este prea putin soare sau prea mare cantitatea de glucide. Ele controleaza activitatea unei retele de gene, promovand lansarea de energie ( catabolism) din diferite surse si blocand asimilarea (anabolism). In acest fel, planta se protejeaza impotriva conditiilor de stress.
Jucatorii cheie: KIN10 si KIN11. Organismul model pentru acest studiu a fost Arabidopsis thaliana. Pentru decenii, aceasta micuta iarba a fost folosita drept model in cautarile genetice si moleculare. Cercetatorii au testat numeroase conditii de stress ce afecteaza fotosinteza si producerea de energie, cum ar fi intunericul, tratamentul cu ierbicide si lipsa de oxigen.
Prin exprimarea in exces a genei KIN10 se determina producerea in mai mare masura a acestei proteine, toleranta la stress creste si plantele supravietuiesc mai mult. Neactivand aceste gene, controlul functiei este eliminat.
Cu aceste cercetari, oamenii de stiinta au reusit pentru prima oara sa atribuie lui KIN10 si KIN11 un rol cheie in controlul bugetului de energie si in echilibrarea balantei intre crestere si supravietuire. Pe scurt: alegerea intre viata si moarte.
Sunt oamenii similari plantelor? Noile date castigate prin acest studiu nu sunt limitate la functiilor plantelor; ele pot fi importante si pentru oameni . KIN10 si KIN11, drept “combustibili”, se gasesc si la mamifere, controland exprimarea unui intreg set de gene.
Rezultatele obtinute pe plante pot juca un rol important in descoperirea de noi functii ale acestor proteine in probleme ca diabetul, cancerul, obezitatea si imbatranirea.
www.medicalnewstoday.com
< Anterior | Urmator > |
---|