MedicalStudent.ro

Friday
Apr 11th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati farma Biochimie Cercetatorii au inregistrat o versiune intracelulara a unui sistem postal

Cercetatorii au inregistrat o versiune intracelulara a unui sistem postal

Evaluare articol: / 1
Cel mai slabCel mai bun 

In revista Biochemical and Biophysical Research Communications (BBRC), cercetatorii de la Universitatea din San Diego au publicat un film al proteinei care transporta mesajul cheie, in miscarea ei prin canale de comunicare si transport pe suprafata celulei, in drumul ei catre nucleu.

Proteina se numeste paxillin si a fost marcata cu un marker rosu fluorescent, pentru a putea fi observata in celule.

"Este uimitor pentru noi. Credeam ca celula este atat de simpla." spune Shu Chien, principalul autor al revistei BBRC si profesor de bioinginerie la Scoala Jacobs de Inginerie. "Dar de fapt este un proces forte complex si nu sunt sigur ca am descoperit tot mecanismul inca. Cu siguranta nu stim multe interactiuni dintre aceste molecule, care determina activitatea celulei."

Examinand celulelor vii prin microscop, Chien si Ying-Li Hu, co-autor al revistei si asociat la proiect, au filmat paxillin marcata fluorescent in drumul ei in celula, prin membrana si de-a lungul citoscheletului marcat cu verde fluorescent. Chiar si fara dovada video, cercetatorii au confirmat in ultimii 10 ani ca organismele superioare folosesc paxillin ca transmitator al locomotiei si semnal al exprimarii genice al mai multor clase de raceptori pentru factorii de crestere.

Cercetatorii care studiaza cancerul sunt nerabdatori sa inteleaga interactiunile paxillin-ului, pentru ca disfunctiile acesteia au fost legate de o varietate de cancere, metastaze tumorale si alte afectiuni. Versiunile moleculelor-semnal care duc la aparitia tumorilor pot atasa paxillin si interveni astfel in adeziunea normala si in pasii semnalizarii factorilor de crestere, necesari pentru proliferarea si cresterea celulara. De exemplu, papiloma virusul, care poate da cancer cervical, produce o proteina care se leaga de paxillin si astfel contribuie la potentiall carcinogen al virusului cu transmitere sexuala.

Chien si Hu au obtinut celule pentru studiile lor din intima aortica de la vaci. Ei au adaugat proteine modificate genetic, marcate cu coloranti rosu si verde, fluorescenti, le-au crescut in culturi si le-au filmat in timp ce treceau prin celula. Paxillin se gaseste in principal in focarele de adeziune ale membranei celulare. In aceste regiuni sunt multi receptori pentru factorii de crestere si sunt de asemenea puncte de atasare, care leaga spatiul extracelular si filamentele proteice si citoscheletul celulei.

"Putem acum sa vedem miscarile paxillinului si ale altor proteine in interiorl celulei." spune Chien. Tehnica de colorare a aratat ca paxillinul, marcat rosu, este legat de fibrele de actina, marcat verde; paxillinul fie aluneca de-a lungul filamentelor de actina, fie este tras de acestea. Ei au aratat ca paxillinul formeaza structuri lungi, fibroase in citoplasma. Cand actina este indepartata chimic, paxillinul nu se mai misca si structurile sale fibroase dispar.

"Prin observarea miscarii dependente de actina avem acum un indiciu asupra modului in care paxillinul transmite informatia de la o regiune la alta a celulei." spune Chien. "Totul este mult mai complex decat am putut noi se demonstram."

"Prin punerea acestor observatii cap la cap avem acum o imagine mai completa a modului de functionare celular, atat in migrare cat si in traducerea semnalelor. Daca am putea intelege detaliile acestor procese, am putea intelege nu numai cum functioneaza o celula normala, dar si celulele la care transmiterea informatiei se face defectuos."

www.news-medical.net

 


Publicat de :
Ileana Acsinte
Puncte: 295
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro