O dieta bogata in fructe, legume, peste si omega-3 din uleiul de peste pot asigura protectie impotriva dementei, sustin cercetatorii.
Consumul regulat de omega-3 reduce riscul de dementa, dar doar la nepurtatorii de ApoEε4, pe cand consumul numai de omega-6, fara a fi suplimentat de consumul de omega-3 sau de peste creste riscul dementei la purtatorii de ApoEε4.
“Trebuie facute, intr-adevar, mai multe cercetari in ceea ce priveste cantitatea optima si combinatia de nutrienti care ar putea avea rol protector, inainte de a implementa recomnadari nutritionale.”
Interesul pentru factorii care ar putea modifica riscul aparitiei bolii Alzheimer si alte forme ale dementei, au dus la cateva examinari ale factorilor care influenteaza dieta, in special grasimile si antioxidantii. Un studiu asupra varstnicilor a demonstrat ca un consum regulat de peste a fost asociat cu o descrestere semnificativa a aparitiei dementei.
Efectul protector sau consumul de peste a fost atribuit concentratiilor mari de acizi grasi de timpul omega-3, care sunt componentii principali ai membranelor neuronilor si au efect antiinflamator. Cu toate acestea, studiile epidemiologice au oferit rezultate inconsistente asupra asociatiei dintre consumul de peste si de acizi grasi de tip omega-3 cu dementa. Mai mult, factorii demografici, socioeconomici si alti factori care influenteaza dieta ar putea afecta aceasta legatura.
Deci, Dr. Barberger-Gateau si colegii sai au examinat componentele variate ale unei diete bogate in grasimi si antioxidanti si legatura acestora cu dementa, facand unele modificari pentru caracteristicile individuale si interactiunile potentiale dintre alimente si genotipul ApoE.
Studiul a inclus 8 085 adulti fara dementa, cu varsta de 65 de ani si mai mult. Participantii au fost inregistrati intre anii 1999 si 2000 si fiecare a avut cel putin o vizita la clinica in cei patru ani de monitorizare.
Analiza a demonstrat ca un consum zilnic de fructe si legume a scazut riscul dementei. Consumul saptamanal de peste a redus riscul aparitiei bolii Alzheimer cu 35%. Consumul regulat de peste a redus de asemenea, riscul altor forme de dementa cu 40%, insa doar la participantii care nu aveau alela ApoEε4. Consumul regulat de acizi grasi de tip omega-3 a fost asociat cu o reducere nesemnificativa. O dieta bogata in ulei omega-6 a dublat riscul aparitiei dementei la cei care nu aveau ApoEε4, in absenta unui consum de omega-3 sau peste.
“Avand in vedere ca majoritatea pacientilor nu sunt purtatori ai ApoEε4, aceste descoperiri pot avea implicatii considerabile asupra sanatatii publice”, au concluzionat autorii.
www.medpagetoday.com
< Anterior | Urmator > |
---|